Blog »

Mobilya Teslimat Sevkiyat Programı Nedir? Nasıl Yapılmalıdır?

Mobilya Teslimat Sevkiyat Programı Nedir? Nasıl Yapılmalıdır?

Montaj ve Teslimat (Sevkiyat), mobilya sektöründeki en zor konulardan ikisi. Sohbetlerimizde birçok mobilya mağazası sahibinin "Satmak kolay, keşke sadece satmakla kalsa" dediğini sıkça duymuşuzdur.

Mobilya sektörü; Satış, Üretim ve Teslimat (Sevkiyat) aşamalarından oluşan karmaşık ve kendine has yapısı olan bir sektör. Mobilyada teslimat ve kurulum tek seferde olabileceği gibi parçalı da yapılabiliyor.

Müşterinizin sipariş verdiği ürünleri -diyelim ki yatak odası ve yemek odası takımı olsun- iki ayrı günde teslim ederseniz buna "parçalı teslimat" adı veriliyor. Parçalı sevkiyatın dezavantajları oldukça fazla. Öncelikle bunlara değinelim. Parçalı teslimat yapmak, iki defa gitmek ve dönmek anlamına geliyor. Yani, başka bir ürünü teslim edebilecek bir ekibin aynı işi tekrar yapması demek. Dolayısıyla da daha çok masraf anlamına geliyor. 

Oysa tek seferde gidip, kurup çıkmak en temel hedef olmalı. Birden fazla gidiş yapılmış müşterilerin oranını kontrol edin. Teslimatın tek seferde yapılmaması, sizin kârlılık havuzunuzda açılmış bir delik misali kazancınızı alıp götürür.

Teslimat operasyonlarını taşerona da havale edebilirsiniz. Ancak bu noktada iş sizden çıktığı için detaylı bir kontrol mekanizması kurmanız ve bu şekilde yapılmış teslimatlarınızı iyi takip etmeniz gerekiyor.

Teslimatı kendi ekipleriniz yapıyorsa saçına, tıraşına, dış görünüşüne özen göstermelisiniz. Üstlerine logolu bir iş yeleği yaptırın, markanıza uygun bir şekilde hareket etmeleri hususuna dikkat edin.

İlk defa kurulacak ürünlerin teşhir kurulumlarının süresini ölçüp kayıt altına alın. Kurulum süresi beklenenden uzun süren ürünlerin montaj ekiplerine aynı ürünün teşhirde olanının incelemelerini yaptırın, gerekirse tekrar tekrar kurdurun.

Teslimat (Sevkiyat) sonrasında MobilyaTakip panelinden çıktısını alabileceğiniz teslimat formlarına müşterinin imzasını attırın. Her teslimat sonrasında mutlaka, teslim edilen ürüne ait eksik ve noksan notlarını da bu forma yazın. Teslimat eksiksiz ve hatasız yapıldıysa, “Hatasız ve eksiksiz olarak teslim edilmiştir” şeklinde yazın.

Eğer MobilyaTakip programı kullanıyorsanız, imzalattığınız teslimat formunu MobilyaTakip programı içine kaydederek arşivleyin. Aynı şekilde MobilyaTakip size teslimat sonrası çektiğiniz fotoğrafları da arşivleme imkânı sunuyor. Böylece sistemde, çektiğiniz teslimat fotoğraflarını da arşivleyebilirsiniz. Bu size ilerde müşteri tarafından bildirilen eksik ve noksanlar için geriye dönük inceleme ve değerlendirme olanağı sağlayacak.

Teslimat ekibiniz ne kadar iyi olursa SSH (Satış Sonrası Hizmet) de o kadar az olur. Teslimat ekibinin yönetimini, bölgesel dağılımlarını iyi planlayın. Unutmayın, verimli bir operasyon yönetimi size zaman ve para kazandırır.

MobilyaTakip ile teslimatlarınızı il ve ilçe bazlı listeleme ve raporlama imkânına sahipsiniz. Bu özelliği kullanmayı ihmal etmeyin. Aynı zamanda ileri tarihli teslimatlar da takviminize otomatik olarak işlenecektir.

Teslimat ile ilgili yapılan bir diğer yanlışlık ise, teslimatın hemen sonrasında müşteriye doldurtulan memnuniyet anketleridir. Yatak odası yeni kurulmuş ve daha hiç kullanılmamışken müşteriye memnun olup olmadığını sormak doğru olmaz. Bu noktada dünya standardının 3 gün olduğunu anımsatalım. Kullanılarak memnuniyet anlaşılacak ürünlerde, teslimattan 3 gün sonra memnuniyeti sorgulamak daha uygun olur. MobilyaTakip bu noktada büyük bir kolaylık sunuyor ve teslimattan 3 gün sonra otomatik olarak müşterinize memnuniyet anketi iletiyor. Bu anket sayesinde müşterinizden en doğru şekilde bilgi almış oluyorsunuz. Üstelik anketlere verilen yanıtlar, yine MobilyaTakip paneli içinde görüntülenebiliyor.

Tüm mobilyacılara, SSH’siz, tek seferde teslimatın yapılacağı sorunsuz ve bol kazançlar diliyoruz.

Son Yazılarımız